2 μαθήματα ζωής που ίσως δεν περιμένεις να πάρεις από το πλέξιμο!

Το πλέξιμο είναι ένα δημιουργικό χόμπι με οφέλη για σώμα και πνεύμα. Είναι μια τέχνη με μακρά ιστορία. Πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα δημοφιλές χόμπι με πλήθος ωφελημάτων.

 • Μέσα από το πλέξιμο μπορείς να εκφράσεις την καλλιτεχνική σου φύση. Αλλά και να υλοποιήσεις το όραμά σου, δημιουργώντας μοναδικά ρούχα, αξεσουάρ και διακοσμητικά αντικείμενα.  
 • Η ολοκλήρωση ενός πλεκτού project σου προσφέρει αίσθηση ικανοποίησης και ενισχύει την αυτοπεποίθηση σου.
 • Το πλέξιμο επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως διαλογισμός, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη διάθεση.
 • Μπορείς να μοιραστείς τις γνώσει σου, τις εμπειρίες σου και τις δημιουργίες σου με άλλους λάτρεις της τέχνης. Κάτι που είναι πολύ σπουδαίο.

Δύο μαθήματα ζωής που ίσως δεν περιμένεις να πάρεις από το πλέξιμο είναι:

1. Η τέχνη της διόρθωσης

Και τι είναι η τέχνη της διόθρωσης? Μα τίποτε άλλο από το ξήλωμα. Πλέκοντας, μαθαίνεις ένα πολύτιμο μάθημα:

η επιστροφή δεν ισοδυναμεί με αποτυχία.

Αντιθέτως, το ξήλωμα, η αναίρεση των βημάτων σου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας. Μέσα από αυτό, εντοπίζεις τα λάθη, μαθαίνεις από αυτά και ανοίγεις τον δρόμο για βελτίωση.

Η ικανότητα να ξηλώνεις, να διορθώνεις, αντανακλά ωριμότητα και αυτοπεποίθηση. Το λάθος για εσένα είναι ευκαιρία εξέλιξης. Ξέρεις πως η επιστροφή σε ένα προηγούμενο στάδιο δεν είναι βήμα προς τα πίσω, αλλά μια απαραίτητη στροφή προς την τελειοποίηση.

Ποιο αναλυτικά το ξήλωμα είναι σημαντικό γιατί:

 • Όσο έμπειρος/η και να είσαι,το να κάνεις λάθος είναι αναπόφευκτο. Ξηλώνεις και έτσι δίνεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις και να διορθώσεις πριν αυτό επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
 • Κάθε λάθος αποτελεί μια μαθησιακή εμπειρία. Ξηλώνοντας, μπορείς να κατανοήσεις τι πήγε στραβά και να αποφύγεις την επανάληψη του ίδιου λάθους στο μέλλον.
 • Διορθώνοντας τα λάθη σου, βελτιώνουμε την ποιότητα της εργασίας μας. Το ξήλωμα μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα πιο όμορφο, πιο λειτουργικό και πιο άψογο τελικό αποτέλεσμα.
 • Η ικανότητα να ξηλώνεις και να διορθώνεις δείχνει αυτοπεποίθηση. Ξέρεις πως η τελειότητα δεν θα έρθει πάντα με την πρώτη προσπάθεια. Τη χτίζεις σιγά σιγά, βήμα προς βήμα, με υπομονή και επιμονή.
2. Σχεδιασμός για το μέλλον

Κάθε πλεκτό ξεκινά με μια σπίθα έμπνευσης, ένα όραμα για το τελικό αποτέλεσμα. Όμως, η υλοποίηση αυτού του οράματος δεν είναι τυχαία.

 • Σχεδιασμός:

Πριν πάρεις τις βελόνες στα χέρια σου, χρειάζεται να χαράξεις ένα πλάνο. Επιλέγεις το σχέδιο, τα χρώματα, το νήμα. Υπολογίζεις πόσο νήμα θα χρειαστείς, πόσους πόντους θα βάλεις, ποια βελονιά θα χρησιμοποιήσεις.

 • Υπολογισμός:

Κάθε σου βήμα στο πλέξιμο είναι μετρημένο. Μετράς πόντους, σειρές, αυξομειώσεις. Υπολογίζεις την πυκνότητα του πλεξίματος, την τάση του νήματος, τυχόν τροποποιήσεις στο σχέδιο.

 • Προετοιμασία:

Η προετοιμασία είναι απαραίτητη για την ομαλή εξέλιξη του πλεξίματος. Φροντίζεις να έχεις όλα τα απαραίτητα υλικά, οργανωμένα και εύκαιρα. Προβλέπεις πιθανές δυσκολίες και ετοιμάζεις λύσεις.

 • Μεταφορά για τη ζωή:

Η τέχνη του πλεξίματος είναι μια μεταφορά για την ίδια τη ζωή. Σχεδιάζεις, υπολογίζεις, προετοιμάζεις για το μέλλον, χτίζοντας σιγά σιγά την πραγματικότητα που επιθυμείς.

 • Συμπέρασμα:

Το πλέξιμο δεν είναι απλώς μια χειροτεχνία, αλλά μια φιλοσοφία. Μας μαθαίνει να θέτουμε στόχους, να οργανώνουμε τις σκέψεις μας, να μετράμε τις δυνάμεις μας και να προχωράμε μεθοδικά προς την υλοποίηση των ονείρων μας.

Και αν δεν ξέρεις να πλέκεις? Τι θα γίνει?

Διάβασε και: Πλέξιμο με βελονάκι ή βελόνες: Μια δημιουργική και χαλαρωτική δραστηριότητα!

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:
 • Να ξεκινήσεις με ένα απλό σχέδιο. Κάποιο περίπλοκο πλεκτό δεν θα σε βοηθήσει. Ξεκίνησε με απλά σχέδια και αύξησε σταδιακά την δυσκολία.
 • Μην φοβηθείς να κάνεις λάθος. Είναι αναπόφευκτο. Αυτό που έχει σημασία είναι να μαθαίνεις από αυτά και να τα διορθώνεις.
 • Να είσαι υπομονετικός/-ή. Το πλέξιμο θέλει υπομονή και επιμονή. Μην απογοητευτείς αν δεν δεις άμεσα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι:

Πλέκοντας, μαθαίνεις για την αξία της διόρθωσης και της προνοητικότητας. Ξηλώνεις λάθη, υφαίνεις όνειρα, μετράς βήματα, χτίζεις το μέλλον. Το πλέξιμο δεν είναι απλώς μια χειροτεχνία, αλλά μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία αυτοβελτίωσης και δημιουργικής εξέλιξης.

Καλή επιτυχία στα πλεκτά σας!

Αν θέλεις κάτι διαφορετικό επικοινώνησε μαζί μου με μήνυμα, τηλέφωνο ή email για να σχεδιάσουμε αυτό που σου ταιριάζει!

Βρείτε μας στο Instagram , στο Facebook , στο Pinterest