Πώς ξεκίνησε το ταξίδι στο χρόνο το λατρεμένο αξεσουάρ 

Αν θελήσουμε να  κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο για να εντοπίσουμε την ιστορία της τσάντας, του πιο πρακτικού αξεσουάρ της μόδας αλλά ταυτόχρονα και του πιο αγαπητού, θα πρέπει να βουτήξουμε για τα καλά στους προηγούμενους αιώνες. 

Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι θα πούμε πως πίσω από κάθε δυναμική και δημιουργική γυναίκα κρύβεται μια σχολαστικά οργανωμένη και τακτοποιημένη τσάντα.

Ας ξεκινήσουμε όμως το ταξίδι μας στο χρόνο 

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν τσάντες όπως και εμείς σήμερα, δηλαδή για να αποθηκεύουν προσωπικά αντικείμενα που χρειάζονταν σύμφωνα με τις καθημερινές τους ανάγκες . Τα ρούχα θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είχαν τσέπες μέχρι τον 17ο αιώνα.  οι τσάντες ξεκίνησαν στην πραγματικότητα ως ανδρικό αξεσουάρ. Ο όρος διαδόθηκε για πρώτη φορά το 1900. Αν θέλουμε να φτάσουμε ακόμη πιο βαθιά θα παρατηρήσουμε πως και στην Αρχαία Αίγυπτο, απεικονίζονται  άνδρες να φέρουν θήκες γύρω από τη μέση τους.

Επίσης συναντάμε αγγελιοφόρους να έχουν τσάντες και μάλιστα μεγάλες. 

Οι γυναίκες του 16ου αιώνα είχαν κι αυτές τσάντες 

Αν θέλουμε να θυμηθούμε τώρα την εποχή με τα υπέροχα φορέματα, καπέλα, τα γάντια, τις δαντέλες  και τα περίτεχνα κεντήματα παντού, θα έχουμε στο μυαλό μας και τα μικρά πουγκάκια που διέθεταν τον καιρό εκείνο οι κυρίες. 

Υπέροχα και πολύ βολικά, άρχισαν να γίνονται οι πρώτες τσάντες που είχαν οι γυναίκες. Βλέπουμε σε ταινίες και θαυμάζουμε τις ηρωίδες εποχής με τα φαντασμαγορικά ρούχα και τα υπέροχα τσαντάκια τους. 

Στροφή στις τσάντες τον 19ο αιώνα 

Οι μεγαλύτερες τσάντες εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα Ήταν δερμάτινες και τις κουβαλούσαν οι κυρίες που ανήκαν σε υψηλότερες κοινωνικές βαθμίδες. 

Τη δεκαετία του 1920 οι τσάντες αλλάζουν..

Είναι μια δεκαετία σταθμός στη κομψότητα που διαθέτουν οι γυναίκες με το ιδιαίτερο στυλ και φυσικά τις υπέροχες τσάντες. Η γυναίκα της εποχής χρησιμοποιεί το απόλυτο αξεσουάρ, που  αρχίζει πλέον να αποκτά υπέροχα σχέδια και σχήματα. Ακόμη όμως οι τσάντες δεν είναι μεγάλες σε μέγεθος. 

Τη δεκαετία του 1960 αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα για τις τσάντες 

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 , η κουλτούρα της νεολαίας ήταν σε πλήρη άνθιση. Εμφανίζεται μια πληθώρα σχεδίων τσαντών και η μόδα φέρνει καια άλλα υλικά, όπως, PVC, λυγαριά, ακόμη και υφασμάτινες ή υφαντές τσάντες κάνουν την εμφάνισή τους , αντανακλώντας την ανέμελη φιλελεύθερη στάση της δεκαετίας.

Αργότερα οι τσάντες αποκτούν τσέπες και φερμουάρ για να γίνουν ακόμη πιο λειτουργικές και να εξυπηρετούν τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. με τσέπες, φερμουάρ και άλλα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Αυτές οι εξαιρετικά πρακτικές τσάντες είχαν στόχο να εφοδιάσουν τη γυναίκα με ένα αξεσουάρ που θα τη βοηθάει στην καθημερινότητά της. Ας μη ξεχνάμε πως την εποχή αυτή η γυναίκα εργάζεται και εκτελεί πολλαπλούς ρόλους, άρα μέσα στη τσάντα της μπορεί να έχει από έγγραφα εργασίας, μέχρι πάνες για μωρά. 

Άρα η εργονομία έχει τον πρώτο ρόλο στο απόλυτο αξεσουάρ. 

Φτάνοντας στο σήμερα… 

 Από τον 20ο αιώνα έχουμε μια συνεχή εναλλαγή στις τάσεις της μόδας με την εμφάνιση πολλών διαφορετικών τσαντών τόσο σε στυλ όσο και σε μέγεθος. Και φτάνουμε και στον 21ο αιώνα όπου οι τσάντες είναι το βασικότερο αξεσουάρ της γυναίκας και η ποικιλία που συναντάμαι τεράστια. 

Σήμερα η τσάντα είναι για τη γυναίκα ο τρόπος που μιλάει για τον εαυτό της. Την εκφράζει απόλυτα και γι΄αυτό κάθε γυναίκα ανάλογα με το στυλ της επιλέγει και την ανάλογη τσάντα που συνοδεύει τις εμφανίσεις της. 

Ας λάβουμε υπόψη πως η γυναίκα σήμερα θα φύγει το πρωί για το γραφείο και θα επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι. Άρα μέσα στη τσάντα θα έχει ότι μπορείς να φανταστείς για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Από ακριβά καλλυντικά μέχρι και τάπερ με το αγαπημένο της σπιτικό φαγητό.

Ακόμη για να εξυπηρετήσει το στυλ της θα πρέπει να διαθέτει τσάντες με χρώματα, μεγέθη και υλικά. 

 

Οι τσάντες πλέον είναι φτιαγμένες από οποιοδήποτε υλικό μπορεί κανείς να φανταστεί, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κουβαλούν τις σημερινές τσάντες στους ώμους τους, κάτω από τα χέρια ή στα χέρια τους για να αποθηκεύουν όλα πράγματα που τους είναι απαραίτητα.

Από τσάντες, σακίδια πλάτης και clutches μέχρι πολυπόθητες ‘It bags’,  αναρωτιόμαστε αλήθεια, τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για τις τσάντες; 

Το μέλλον μας επιφυλάσσει την πλεκτή τσάντα η οποία κερδίζει έδαφος κάθε σεζόν στις προτιμήσεις των τάσεων, αλλά και στις καρδιές των αγοραστών. 

Πλέον έχει κατακτήσει περίοπτη θέση στο χώρο της μόδας και ολοένα ανεβαίνει. Η πλεκτή τσάντα συνοδεύει τις γυναίκες πλέον παντού, στη δουλειά, στις απογευματινές βόλτες, στα μαγαζιά αλλά και στις βραδινές της εξόδους. 

Εμείς από το Angie’s HandArt Creations – Πλεκτές χειροποίητες δημιουργίεςδιαθέτουμε μια υπέροχη συλλογή που σίγουρα ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά γούστα. 

Στο Angie’s HandArt Creations – Πλεκτές χειροποίητες δημιουργίες θα βρείτε όσα έχω φτιάξει, με μεράκι, αγάπη και πολύ πολύ λεπτομέρεια, για όλους εσάς που αγαπάτε το πλεκτό.

Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: 5 λόγοι για να επιλέξεις μια πλεκτή τσάντα


Αν πάλι θέλετε κάτι διαφορετικό επικοινωνείστε μαζί μου με μήνυμα, τηλέφωνο ή email για να σχεδιάσουμε μαζί αυτό που σας ταιριάζει!

Βρείτε μας στο Instagram , στο Facebook , στο Pinterest