Πως ξεκίνησε το ταξίδι στο χρόνο το λατρεμένο μας αξεσουάρ?

Αν θελήσουμε να  κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο για να εντοπίσουμε την ιστορία της τσάντας, του πιο πρακτικού αξεσουάρ της μόδας αλλά ταυτόχρονα και του πιο αγαπητού, θα πρέπει να βουτήξουμε για τα καλά στους προηγούμενους αιώνες. 

Ας ξεκινήσουμε όμως το ταξίδι μας στο χρόνο 

Ο Προϊστορικός Πρόγονος της Τσάντας. Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη!

Το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της τσάντας ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν περίπου το 5ο αιώνα π.Χ. ένα είδος τσάντας που την ονόμαζαν “κίβωτος”. Ήταν ένας μεγάλος σάκος φτιαγμένος από δέρμα και τη χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά τροφίμων, ενδυμάτων και άλλων αντικειμένων.

Στη Ρώμη, οι πολίτες κυκλοφορούσαν με μια παρόμοια τσάντα που την ονόμαζαν “loculus”. Αυτή η τσάντα, κρεμιόταν από έναν ιμάντα, και βοηθούσε στη μεταφορά προσωπικών αντικείμενων και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Μεσαίωνας: Τσάντες ως Σύμβολα Κοινωνικής Κατάστασης

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η τσάντα έγινε πιο σημαντική ως σύμβολο κοινωνικής κατάστασης. Οι γυναίκες φορούσαν μικρές τσάντες, γνωστές ως “γουρούνια”, και τις κρεμούσαν από τις ζώνες. Είχαν το σχήμα που έχουν η σημερινή τσάντα “πουγκί”. Αυτές οι τσάντες δεν ήταν μόνο πρακτικές αλλά και διακοσμητικές, καθώς εκφράζαν το κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς της κατόχου τους.

Η Εποχή του Διαφωτισμού και οι Πρώτες Κατασκευές Τσαντών

Κατά την περίοδο του Διαφωτισμού, η τσάντα αρχίζει να εξελίσσεται ως αντικείμενο του σχεδιασμού και της λειτουργικότητας. Έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες τσάντες όπως τις ξέρουμε σήμερα, κατασκευασμένες από υφάσματα και διάφορα υλικά. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι γυναίκες άρχισαν να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες τσάντες, προσαρμοσμένες για τις ανάγκες του νέου τρόπου ζωής και της αύξησης της κινητικότητας.

Και να λοιπόν στον 20 αιώνα!!

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η τσάντα έγινε ακόμη πιο εξελιγμένη και εκτιμήθηκε ως ένα αξεσουάρ μόδας.

Τη δεκαετία του 1920 οι τσάντες αλλάζουν..

Είναι μια δεκαετία σταθμός στη κομψότητα που διαθέτουν οι γυναίκες με το ιδιαίτερο στυλ και φυσικά τις υπέροχες τσάντες. Η γυναίκα της εποχής χρησιμοποιεί το απόλυτο αξεσουάρ, που  αρχίζει πλέον να αποκτά υπέροχα σχέδια και σχήματα. Ακόμη όμως οι τσάντες δεν είναι μεγάλες σε μέγεθος. 

Τη δεκαετία του 1960 αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα για τις τσάντες 

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 , η κουλτούρα της νεολαίας ήταν σε πλήρη άνθιση. Κάνουν την εμφάνισή τους πληθώρα σχεδίων τσαντών και η μόδα φέρνει και άλλα υλικά, όπως, υφασμάτινες ή υφαντές τσάντες κάνουν την εμφάνισή τους , αντανακλώντας την ανέμελη φιλελεύθερη στάση της δεκαετίας.

Αργότερα οι τσάντες αποκτούν τσέπες και φερμουάρ για να γίνουν ακόμη πιο λειτουργικές και να εξυπηρετούν τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. Αυτές οι εξαιρετικά πρακτικές τσάντες έχουν πλέον στόχο να εφοδιαστεί η γυναίκα με ένα αξεσουάρ που θα τη βοηθάει στην καθημερινότητά της. Ας μη ξεχνάς πως την εποχή αυτή η γυναίκα εργάζεται. Εκτελεί πολλαπλούς ρόλους, άρα μέσα στη τσάντα της μπορεί να έχει από έγγραφα εργασίας, μέχρι πάνες για μωρά. 

Σχεδιαστές μόδας όπως η Coco Chanel δημιούργησαν εμβληματικές τσάντες που έγιναν σύμβολα της κομψότητας και της πολυτέλειας. Η “Chanel 2.55”, για παράδειγμα, κάνει την εμφάνισή της το 1955 και δημιουργεί μια από τις πρώτες τσάντες με αλυσίδα ώμου. Ενώ τη δεκαετία του 1970, οι πρώτες σχεδιαστικές τσάντες, όπως η “Birkin” του οίκου Hermes, αποτελούν το ενδιαφέρον για την τσάντα ως ένα αντικείμενο επένδυσης.

Φτάνοντας στο σήμερα… 

Με την έλευση του 21ου αιώνα, ο σχεδιασμός της τσάντας εξελίσσεται συνεχώς.

Η τεχνολογία ενσωματώνεται στον σχεδιασμό, με τσάντες που προσφέρουν φορητές φορτιστές για τα κινητά τηλέφωνα και άλλες εκπληκτικές λειτουργίες. Επίσης, ο βιώσιμος σχεδιασμός και η ανακύκλωση υλικών γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά θέματα στον χώρο της μόδας.

Σήμερα η τσάντα είναι για τη γυναίκα ο τρόπος που μιλάει για τον εαυτό της. Την εκφράζει απόλυτα και γι΄αυτό κάθε γυναίκα ανάλογα με το στυλ της επιλέγει και την ανάλογη τσάντα που συνοδεύει τις εμφανίσεις της. 

Φαντάσου, πως θα φύγεις το πρωί για το γραφείο και θα επιστρέψεις το βράδυ στο σπίτι. Άρα μέσα στη τσάντα σου θα έχεις τα πάντα για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Από ακριβά καλλυντικά μέχρι και τάπερ με το αγαπημένο σου σπιτικό φαγητό.

Και κάτι ακόμη. Για να εξυπηρετήσεις το στυλ σου θα πρέπει να διαθέτεις τσάντες σε διάφορα χρώματα, μεγέθη και υλικά. 

 

Οι τσάντες πλέον φτιάχνονται από οποιοδήποτε υλικό μπορείς να φανταστείς. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κουβαλούν τις σημερινές τσάντες στους ώμους τους, κάτω από τα χέρια ή στα χέρια τους για να αποθηκεύουν όλα πράγματα που τους είναι απαραίτητα.

Από τσάντες, σακίδια πλάτης και clutches μέχρι πολυπόθητες ‘It bags’

Αναρωτιέσαι αλήθεια, τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για τις τσάντες; 

Το μέλλον μας επιφυλάσσει την πλεκτή τσάντα η οποία κερδίζει έδαφος κάθε σεζόν στις προτιμήσεις των τάσεων, αλλά και στις καρδιές των αγοραστών. 

Πλέον έχει κατακτήσει περίοπτη θέση στο χώρο της μόδας και ολοένα ανεβαίνει. Η πλεκτή τσάντα συνοδεύει τις γυναίκες πλέον παντού, στη δουλειά, στις απογευματινές βόλτες, στα μαγαζιά αλλά και στις βραδινές της εξόδους. 

Στο Angie’s HandArt Creations – Πλεκτές χειροποίητες δημιουργίες θα βρείτε όσα έχω φτιάξει, με μεράκι, αγάπη και πολύ πολύ λεπτομέρεια, για όλους εσάς που αγαπάτε το πλεκτό.

Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: 4 tips για να επιλέξεις την χειροποίητη πλεκτή τσάντα σου!


Θέλεις κάτι διαφορετικό? Επικοινώνησε μαζί μου με μήνυμα, τηλέφωνο ή email για να σχεδιάσουμε μαζί αυτό που σου ταιριάζει!

θα με βρείς στο Instagram , στο Facebook , στο Pinterest