Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη αγάπη, χαρά και γενναιοδωρία. Είναι μία εποχή ανταλλαγής δώρων! Και είναι γνωστό ότι: το δώρο είναι ένας τρόπος έκφρασης αγάπης, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης προς κάποιον.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα δώρα που δεν πρέπει να κάνεις, προκειμένου να διατηρήσεις την ατμόσφαιρα των διακοπών και να αποφύγεις πιθανές απογοητεύσεις.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει μερικά από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν δίνεις δώρα.

1. Να μην είσαι αδιάφορος:

Όταν δίνεις ένα δώρο, πρέπει να δείχνεις ενδιαφέρον και σκέψη στην επιλογή σου. Να δείχνεις ότι έχεις αφιερώσει χρόνο για να σκεφτείς τον παραλήπτη. Προσπάθησε  να επιλέξεις δώρο που φαίνεται ότι νοιάζεσαι πραγματικά για εκείνον. Π.χ. ένα πακέτο με 3 καλσόν από το σούπερ μάρκετ, μπορεί να είναι χρηστικό δώρο, δεν παύει όμως να δείχνει την βιασύνη σου να το αγοράσεις.

2. Να μην επιλέγεις δώρα που μπορεί να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα ενδιαφέροντα και τα γούστα του παραλήπτη:

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα ενδιαφέροντα και τα γούστα του ατόμου που λαμβάνει το δώρο, και να επιλέγεις κάτι που τον/την αντιπροσωπεύει. Ένα ανεπιθύμητο δώρο, όπως για παράδειγμα μία μπάλα ποδοσφαίρου σε κάποιον που παίζει μπάσκετ, μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και απογοήτευση.

3. Να μην είσαι εγωιστής:

Το δώρο πρέπει να είναι πάνω από όλα για τον παραλήπτη, όχι για εσένα. Αν επιλέγεις ένα δώρο μόνο για να εντυπωσιάσεις ή να επιδείξεις τον εαυτό σου, το μήνυμα σου μπορεί να ερμηνευθεί λανθασμένα.

4. Να μην δείχνεις αδιαφορία για την ποιότητα:

Πρέπει να διασφαλίζεις ότι τα δώρα σου είναι υψηλής ποιότητας και όχι φθηνά αντικείμενα που δεν διαρκούν. Ένα δώρο χαμηλής ποιότητας μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις.

5. Να μην παραβλέπεις τα προσωπικά όρια:

Πρέπει να σέβεσαι την ιδιωτικότητα και τα όρια του παραλήπτη. Να μην δίνεις δώρα που είναι προσωπικά ή ευαίσθητα χωρίς τη συγκατάθεσή του. Για παράδειγμα, να αποφεύγετε δώρα που θυμίζουν στον άλλον την ηλικία του, το βάρος του ή άλλες προσωπικές αδυναμίες.

6. Να μην υπερβάλλεις:

Πολλές φορές, λιτότητα και απλότητα είναι καλύτερες επιλογές από την υπερβολική πολυτέλεια. Ένα υπερβολικά ακριβό δώρο μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στον παραλήπτη.

7. Δώρα που επιβαρύνουν:

Καλό είναι να αποφύγεις τα δώρα που απαιτούν συντήρηση ή υποχρεώνουν τον παραλήπτη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Για παράδειγμα, ένα κατοικίδιο ζώο χρειάζεται πολλή προσοχή και φροντίδα και δεν πρέπει να δίνεται ως έκπληξη, εκτός αν ο παραλήπτης το έχει εκφράσει σαφώς ότι το επιθυμεί.

Στο τέλος της ημέρας, τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της αγάπης, της ενότητας και της  χαράς. Τα δώρα πρέπει να αποτελούν εκδήλωση της εκτίμησης προς αγαπημένα πρόσωπα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύεις αδιάκριτα χρήματα ή να επιλέγεις δώρα χωρίς σκέψη.

Καλό είναι να αποδείξεις την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σου με στοχευμένα δώρα που αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του παραλήπτη. Εάν νομίζεις ότι κάτι σε δυσκολεύει να επιλέξεις το τέλειο δώρο, μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσεις τον ίδιο τον παραλήπτη για το ποια μπορεί να είναι η προτίμησή του.

Τέλος, ας μην ξεχνάς ότι το πιο σημαντικό δώρο που μπορείς να δώσεις είναι ο χρόνος σου, η προσοχή σου και η αγάπη σου. Μια απλή κάρτα χειρόγραφη, ένας συνοικιακός περίπατος με τους αγαπημένους σου, ή μια αξέχαστη βραδιά μαζί, είναι δώρα που δεν έχουν τιμή και διαρκούν για πάντα στις καρδιές μας. Και μη ξεχάσεις τα χειροποίητα πλεκτά δώρα.

Έτσι, ας διασφαλίζεις ότι τα δώρα σου αντανακλούν το πνεύμα των Χριστουγέννων – το πνεύμα της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της ευτυχίας.

Ευχή μου να δημιουργήσεις αξέχαστες στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: 9 Πρωτότυπα Δώρα: Η Τέχνη της Επιλογής


Αν πάλι θέλεις κάτι διαφορετικό επικοινώνησε μαζί μου με μήνυμα, τηλέφωνο ή email για να σχεδιάσουμε αυτό που σας ταιριάζει!

Μπορείς να με βρεις στο Instagram , στο Facebook , στο Pinterest