Το πλέξιμο με το βελονάκι είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να σου προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και δημιουργικότητας. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της ταραχής. Είτε είσαι ένας νέος πλεκτής, είτε έχεις αρκετή εμπειρία, το πλέξιμο μπορεί να γίνει ένα ευεργετικό εργαλείο για να αντιμετωπίσεις το άγχος και να απολαύσεις την ευεξία.

1. Έρευνες έχουν δείξει ότι χειρονακτικές δραστηριότητες, όπως το πλέξιμο, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογική μας κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια του πλεξίματος, επικεντρώνεσαι στο πατρόν και την κίνηση από το βελονάκι, αφήνοντας πίσω το άγχος και τις ανησυχίες της καθημερινής ζωής. Αυτή η κατάσταση αφύπνισης, γνωστή και ως “κατάσταση ροής” ή “flow state”. Μπορεί να σε βοηθήσει να αποσπάσεις το μυαλό σου από τα προβλήματα και να επικεντρωθείς στην παρούσα στιγμή.

Τι είναι όμως η «κατάσταση ροής»?

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης ροής, ο χρόνος φαίνεται να εξαφανίζεται καθώς είσαι εμβαθυμένος στη δραστηριότητα του πλεξίματος. Αποκόπτεσαι από το παρελθόν και το μέλλον και επικεντρώνεσαι μόνο στην τρέχουσα κίνηση των βελονιών στο ύφασμα. Αυτή η κατάσταση ροής δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και γαλήνης. Το μυαλό σου απελευθερώνεται από κάθε είδους αναστάτωση.

2. Η πρακτική του πλεξίματος μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Έχει αναφερθεί ότι οι ρυθμοί του πλεξίματος και η επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας αίσθηση χαλάρωσης.

3. Επιπλέον, το πλέξιμο μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή μεταφοράς του άγχους και των ανησυχιών.

Καθώς επικεντρώνεσαι στη δημιουργία ενός κομματιού υφάσματος, μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να απελευθερώσεις το μυαλό.

Στο πλέξιμο, μπορείς να επιλέξεις χρώματα, υφάσματα και σχέδια που αντικατοπτρίζουν τη διάθεσή σου και τα συναισθήματά σου. Αντί να κρατάς το άγχος και τις ανησυχίες μέσα σου, μπορείς να τα απελευθερώσεις δημιουργικά μέσω του πλεξίματος. Για παράδειγμα, αν νιώθεις ένταση, μπορείς να επιλέξεις ζωηρά χρώματα και διακριτικά σχέδια που θα σε χαλαρώσουν και θα σου φέρουν αίσθηση ευεξίας. Αντίθετα, αν θέλεις να βρεις γαλήνη και ηρεμία, μπορείς να επιλέξεις απαλά χρώματα και απλά μοτίβα που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις.

4. Επίσης, το πλέξιμο μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή μεσολάβησης και αυτοέκφρασης.

Μπορείς να δημιουργήσεις κομμάτια πλεκτών που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά σου και τις δημιουργικές σου επιλογές. Αυτή η δημιουργική έκφραση μπορεί να σε βοηθήσει να εκφράσεις τον εσωτερικό σου κόσμο και να ανακαλύψεις νέες πτυχές του εαυτού σου.

5. Επίσης, το πλέξιμο μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή μετακίνησης της προσοχής και απομάκρυνσης από αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες.

Όταν είσαι αφοσιωμένος στο πλέξιμο, το μυαλό σου απασχολείται με την τεχνική και την κίνηση της βελόνας, αντί να εστιάζει στις ανησυχίες σου. Αυτή η αλλαγή της προσοχής σε κάτι θετικό και δημιουργικό μπορεί να σε βοηθήσει να απομακρυνθείς από το άγχος και να βιώσεις μια αίσθηση ψυχικής ανακούφισης.

6. Τέλος, το πλέξιμο μπορεί να σε συνδέσει με την κοινότητα.

Υπάρχουν πολλά κλαμπ πλεξίματος και ομάδες όπου μπορείς να συναντήσεις άλλους πλεκτές και να μοιραστείτε την αγάπη σας για το πλέξιμο. Η κοινότητα αυτή μπορεί να παρέχει υποστήριξη, έμπνευση και αίσθηση ανήκειας. Το να μοιράζεσαι τις εμπειρίες και τις δημιουργίες σου με άλλους πλεκτές μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση κοινότητας και να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς.

Συνοψίζοντας…

…το πλέξιμο με το βελονάκι μπορεί να σε βοηθήσει να αποχωριστείς το άγχος και να επικεντρωθείς στην παρούσα στιγμή. Μέσω της κατάστασης ροής που προκαλεί, μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ευεξίας και γαλήνης. Αφήνοντας το μυαλό σου να ταξιδέψει μέσα από το πλέξιμο, μπορείς να αποχαιρετήσεις το άγχος και να ανακαλύψεις μια ευχάριστη και θεραπευτική δραστηριότητα.

Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Θέλεις να ξεχωρίσεις με το στυλ σου? Αναζήτησε μία πλεκτή τσάντα με ξύλινα αξεσουάρ!


Αν πάλι θέλεις κάτι διαφορετικό επικοινώνησε μαζί μου με μήνυμα, τηλέφωνο ή email για να σχεδιάσουμε αυτό που σας ταιριάζει!

Βρείτε μας στο Instagram , στο Facebook , στο Pinterest