Το μάτιασμα είναι ένα φαινόμενο που είναι στενά συνδεδεμένο με την παράδοση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρόκειται για μια πρακτική που έχει ρίζες σε αρχαίες πεποιθήσεις και παραδόσεις. Παραμένει ζωντανή σε πολλές κοινότητες, παρά την εξέλιξη του χρόνου και των πολιτιστικών αλλαγών.

Το μάτιασμα, γνωστό και ως “κακό μάτι”, αφορά την πεποίθηση ότι οι κακές βλέψεις ή αρνητική ενέργεια μπορεί να προκαλέσει δυστυχία, ασθένεια, ή ατυχήματα σε ένα άτομο ή μια οικογένεια. Σε πολλές κουλτούρες, η πρακτική του ξεματιάσματος μπορεί να συνοδευτεί από τη χρήση φυλαχτών, ή άλλων αντικειμένων που που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι προστατεύουν από το κακό μάτι.

Τι τσάντα επιλέγει κάθε γυναίκα, σύμφωνα με το ζώδιό της (Α΄ Μέρος)

Παρόλο που η επιστήμη και η εκπαίδευση έχουν συχνά προσπαθήσει να εξηγήσουν το μάτιασμα ως μια παραφυσική ή ανεπιστημονική πεποίθηση, η πρακτική αυτή παραμένει ζωντανή για πολλούς λόγους:

Καταρχάς,

αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη ανάγκη για εξήγηση και έλεγχο σε έναν αβέβαιο και πολύπλοκο κόσμο. Το ξεμάτιασμα μπορεί να προσφέρει ένα είδος πνευματικής προστασίας και ασφάλειας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Επιπλέον,

συχνά, μπορεί να συνοδευτεί με τις παραδόσεις, την ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε ορισμένες κοινότητες, η πρακτική του ξεματιάσματος, αποτελεί μέρος της κουλτούρας και της θρησκείας τους. Ενώ σε άλλες αποτελεί τρόπο να εκφράσει ο άνθρωπος αλληλεγγύη και στήριξη προς τους συγγενείς και τους φίλους.

Θυμήσου:

Μπορεί να βλέπεις το μάτιασμα ως αντιφατικό με την επιστημονική λογική και την πρόοδο, δεν πρέπει να ξεχνάς όμως την πολυπολιτισμική φύση του κόσμου. Ορισμένες παραδόσεις και πεποιθήσεις μπορεί να είναι να βαθιά ριζωμένες στον πολιτισμό και την ταυτότητα των ανθρώπων. Και είναι σημαντικό να τις σεβαστεί, ο καθένας μας, και να τις κατανοεί, ακόμα και αν διαφωνεί με αυτές.

Τι τσάντα επιλέγει κάθε γυναίκα, σύμφωνα με το ζώδιό της (Β΄Μέρος)

Ευχή μου να δημιουργήσεις αξέχαστες στιγμές χωρίς “μάτι”.

Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Πες αντίο στο άγχος και ξεκίνα να πλέκεις με το βελονάκι!


Αν πάλι θέλεις κάτι διαφορετικό επικοινώνησε μαζί μου με μήνυμα, τηλέφωνο ή email για να σχεδιάσουμε αυτό που σας ταιριάζει!

Μπορείς να με βρεις στο Instagram , στο Facebook , στο Pinterest