Πλέξιμο με βελονάκι ή βελόνες: Μια δημιουργική και χαλαρωτική δραστηριότητα!

Το πλέξιμο είναι μια αρχαία τέχνη που έχει συναντηθεί από την Νεολιθική εποχή. Είναι μια τεχνική χειροτεχνίας με την οποία μπορεί να δημιουργήσεις υφάσματα και αντικείμενα από μαλλί ή άλλα νήματα, χρησιμοποιώντας βελονάκι ή δύο βελόνες.

Τα πλεονεκτήματα του πλεξίματος

Το πλέξιμο είναι μια δημιουργική και χαλαρωτική δραστηριότητα που σου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

 • Ευκαιρία για να εκφράσεις δημιουργικότητά σου. Μπορείς να επιλέξεις τα δικά σου σχέδια και χρώματα νήματος για να δημιουργήσεις μοναδικά κομμάτια.
 • Είναι μια χαλαρωτική και αγχολυτική δραστηριότητα. Το πλέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να αποβάλλεις το στρες.
 • Μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις νέες δεξιότητες. Το πλέξιμο είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθεις για τα υλικά, τα εργαλεία και τις τεχνικές της χειροτεχνίας.
 • Μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα. Μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου ρούχα και αξεσουάρ, αντί να τα αγοράσεις έτοιμα.

Υπάρχει αναλυτικό blog άρθρο. Δες: Πες αντίο στο άγχος και ξεκίνα να πλέκεις με το βελονάκι!

Πλεκτές κολοκύθες και σουβέρ

Υπάρχουν δύο τεχνικές για να δημιουργήσεις ένα ύφασμα ή και αντικείμενα από μαλλί ή άλλα νήματα:

1. Με το βελονάκι: crochet ή κροσσέ

Η λέξη chochet είναι η γαλλική λέξη για το κροσέ, μια τεχνική χειροτεχνίας με το βελονάκι. Η λέξη έχει τις ρίζες της στο γαλλικό croc, που σημαίνει “άγκιστρο”. Το βελονάκι είναι μία ειδική βελόνα με κυρτή απόληξη για την πλέξη του νήματος.

Για να γίνει ένα πλεκτό σχέδιο με κροσέ, ο δημιουργός εισάγει το άγκιστρο μέσα σε μια θηλιά νήματος και στη συνέχεια το τραβά πίσω, δημιουργώντας μια νέα θηλιά. Αυτή η νέα θηλιά είναι η συνέχεια της προηγούμενη, δημιουργώντας έτσι σειρές. Καθώς συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσει διάφορα σχέδια και αντικείμενα, όπως κασκόλ, πουλόβερ, γάντια, κουβέρτες, μαξιλάρια, κ.λπ.

2. Με βελόνες: knitting

Το knitting είναι μια τεχνική χειροτεχνίας με την οποία δημιουργείς υφάσματα και αντικείμενα από μαλλί ή άλλα νήματα, χρησιμοποιώντας δύο βελόνες.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πλεξίματος: το απλό πλέξιμο και το ανάποδο πλέξιμο. Στο απλό πλέξιμο, εισάγεις τις βελόνες μέσα σε μια θηλιά και στη συνέχεια τραβάς μια νέα θηλιά πάνω από την προηγούμενη. Στο ανάποδο πλέξιμο, εισάγεις τις βελόνες μέσα σε μια θηλιά και στη συνέχεια τραβάς μια νέα θηλιά κάτω από την προηγούμενη.

Με την εναλλαγή αυτών των δύο τεχνικών πλεξίματος, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορα σχέδια και αντικείμενα, όπως κασκόλ, πουλόβερ, γάντια, κουβέρτες, μαξιλάρια, κ.λπ.

Με μια ματιά, τα προϊόντα και των δύο τεχνικών έχουν την ίδια εμφάνιση. Ωστόσο, αν τα κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις ότι το απλό πλέξιμο δημιουργεί μια ομαλή επιφάνεια, ενώ το ανάποδο πλέξιμο δημιουργεί μια πιο τραχιά επιφάνεια.

Η ομοιότητά τους οφείλεται στο ότι και οι δύο τεχνικές χρησιμοποιούν νήμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να το ξεχωρίσει κάποιος που δεν γνωρίζει να πλέκει.

Οι διαφορές τους οφείλονται σε δύο γεγονότα:

 • Πρώτον:  (όπως έχουμε ήδη αναφέρει) στο πλέξιμο με βελονάκι η εργασία προχωράει μία-μία βελονιά σε κάθε σειρά. Ενώ στο πλέξιμο με βελόνες παραμένει, την ίδια στιγμή, μία ολόκληρη σειρά “ανοικτή” από βελονιές.
 • Δεύτερον: Τα πλεκτά με βελονάκι είναι πιο συμπαγή και άκαμπτα. Στα πλεκτά με βελόνες είναι πιο απαλά.

Πώς να ξεκινήσεις το πλέξιμο για να αποκτήσεις τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει αυτή η δημιουργική και χαλαρωτική τεχνική?

Αρχικά…

…για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς τα παρακάτω υλικά:

 • Βελόνες ή βελονάκι πλεξίματος. Θα τις βρεις σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το πάχος του νήματος που θα χρησιμοποιήσεις. Είναι σημαντικό να επιλέξεις το σωστό μέγεθος για το νήμα που θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να βρεις οδηγίες για την επιλογή του σωστού μεγέθους στις οδηγίες του νήματος.
 • Νήμα. Υπάρχει σε διάφορα υλικά, χρώματα και πάχη.
 • Όρεξη για δημιουργία.

Μόλις έχεις τα απαραίτητα υλικά, μπορείς να ξεκινήσεις να μαθαίνεις τα βασικά του πλεξίματος. Μπορείς να πάρεις μαθήματα πλεξίματος από έναν έμπειρο δάσκαλο, να παρακολουθήσεις διαδικτυακά μαθήματα ή να μάθεις μόνος/-η σου με βιβλία ή περιοδικά για χειροτεχνίες.

Συμβουλές για αρχάριους

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για αρχάριους στο πλέξιμο:

 • Ξεκίνησε με ένα απλό σχέδιο. Μην προσπαθήσεις να κάνεις κάτι πολύ περίπλοκο στην αρχή.
 • Πρακτική, πρακτική, πρακτική! Όσο περισσότερο ασκείς την τεχνική, τόσο καλύτερος/-η θα γίνεις.
 • Μην φοβηθείς να κάνεις λάθος. Τα λάθη είναι για όλους όταν μαθαίνουν κάτι καινούργιο.

Το πλέξιμο είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Ψάχνεις για μια νέα ασχολία που θα σε χαλαρώνει και θα σε βοηθάει να εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου? Το πλέξιμο είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Καλή επιτυχία στη καινούργια ενασχόληση!!

Βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο? Διάβασε κι αυτό: 6 Παράγοντες που διαφοροποιούν τα χειροποίητα αντικείμενα από τα αντικείμενα μαζικής παραγωγής.


Αν θέλεις κάτι διαφορετικό επικοινώνησε μαζί μου με μήνυμα, τηλέφωνο ή email για να σχεδιάσουμε αυτό που σου ταιριάζει!

Βρείτε μας στο Instagram , στο Facebook , στο Pinterest